Заглавията на книгите й са:

Сред издателствата, публикували нейни книги, са: "Народна младеж", "Народна култура", "Военно издателство", "Български писател", "Христо Ботев", "Университетско издателство "Св. Климент Охридски", Издателско ателие "Аб", "Български бестселър - Национален музей на българската книга и полиграфия" и др.
Сред редакторите на книгите й са творците: Александър Геров, Ана Александрова, Анжела Димчева, Банко П. Банков, Благовеста Касабова, Димитър Милов, Димитър Томов, Евтим Евтимов, Иван Бориславов, Иван Есенски, Матей Шопкин, Мюмюн Тахир, Надя Попова, Никола Радев, Паруш Парушев, Петко Братинов, Петя Александрова, Радко Радков, Стефан Влахов-Мицов, Янко Димов,...
А приятелството й със световно известните художници Никола Манев, Людмила Поптошева и Иван Яхнаджиев й носи творческия контакт с тяхното голямо изкуство. Впрочем, те, и тримата, са сред героите на романа й "Разврат". 

За нея са писали: Яко Молхов, Иван Попиванов, Божанка Константинова, Александър Геров, Благовеста Касабова, Радко Радков, Марин Кадиев, Евтим Евтимов, Анжела Димчева, Красимира Кацарска, Тодор Янчев, Стефан Влахов-Мицов, Петър Динчев, Иван Вълов, Георги Георгиев, Иван Попиванов, Михаил Тошков, Ана Александрова и други.

Анотации за някои нейни книги:

*Дебют в прозата е  романът й на историческа тематика "ЗЕМЯ ПОД ГРИВИТЕ НА ВЕТРОВЕТЕ " - Издателство "Български писател" (2006 г.). Действието му се развива в крепостта Раховец и в старопрестолния Търновград през ХІІ век и е по действителен случай.

*Романът й "ИЗГУБЕНИ ПОД ЗВЕЗДИТЕ" - мащабно платно за периода от 1984 до 2011 г.. Една разтърсваща семейна сага, в която главни герои са три поколения жени и върху фона на големите политически, икономически, социални и природни катаклизми, те се сражават за своето човешко щастие. Действието се развива не само на територията на България, но се пренася и в Италия, Франция, Австрия, Румъния, страните от бивша Югославия, Русия. В него са намерили място и събития, разтърсили целия свят като атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк, потъването на атомната подводница "Курск", атентите в Беслан и в театъра в Москва... В романа е отделено място на възродителния процес и на проблемите, съпътстващи прехода ни към демокрация, на износа на "бели робини" и на икономическата емиграция, на тероризма и наркоманията, на различните религии и на етносите, които трябва да се научат да живеят не просто в търпимост, а в разбирателство и взаимопомощ, както са живели нашите баби и дядовци. Затова този роман е толкова актуален в светлината на конвенциите на ЕС за толерантност, взаимна търпимост и сътрудничество между различните нации, етнически и национални групи в името на разбирателството между всички народи. Гласът на главната героиня е гласът на хората, които искат да живеят в един по-добър свят в рамките на Обединена Европа, в един свят на мира.

*Романът "РАЗВРАТ" е ситуиран в периода от 1989 до 2009 г.. "На онези, които могат да си помислят, че той е нещо като  "Кама Сутра" ще кажа, - отбелязва авторката, - че е по-добре да не разгръщат кориците му. Защото в него е проследен животът на едно семейство в годините на прехода, както и тоталният разврат, обхванал обществото - разврат политически, икономически, социален, нравствен. Разврат, който неминуемо води до разруха на всичко, а това е още по-страшно върху фона на крушението на семейните ценности, на морала и на търпимостта на обществото към ставащото вече двайсет години. Трябва да призная, че ми беше трудно да се въплътявам в образа на главната героиня Елица, която е пълна противоположност на моите представи за морални и нравствени норми на поведение, ала не виждам друг начин да пресъздам онова, което всички наблюдавахме с безсилна ярост и гняв."

*"ГОСПОДАРКАТА НА ПТИЦИТЕ" е поезия за птици. В стиховете се стрелкат лястовички, пеят славеи, авлиги, косове, гукат гугутки. Кълвачи разнасят своя барабанен ек по кората на дърветата. Шумният орляк от врабци вдига обичайната си врява. Има стихотворения дори за чайките... През пролетта се завръщат ятата прелетни птици и се започва новият цикъл на потягане на гнездата, ухажване, мътене на малките, изхранване, учене да летят, подготовката им за дългия преход на юг и за дългата зима. Но авторката отива по-надалече от съзерцателното описание, тя навлиза в психологията на пернатите и разсъждава над теми като плачат ли птиците, пленена птица, сляпа птица, достигайки чак до измеренията на тяхната свобода сред небесните простори, когато са в оптическия мерник на ловеца. "ГОСПОДАРКАТА НА ПТИЦИТЕ" изненадва с неочаквани обрати, но, както във всяка книга на Павлина Павлова, и в тази ще се насладите на безупречното й владеене на ритъма, римите и техниката на стиха. А какво повече може да се желае от една поетична книга?

*Романът "СЪУЧАСТНИЦИ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ" е наситен с разплитането на тежки криминални престъпления. Като червена нишка вървят отвличанията на хора срещу откуп. Ала действието бива разведрявано с любопитни и комични ловни истории, с живота в изчезващото село Забзун, чиито последни обитатели са твърде колоритни. Разкриват се пазени в тайна опити за влияние върху климата - новото оръжие на великите сили. Втората основна линия - социалната - показва разпада на българското семейство в условията на тежка финансова и социална криза, обезлюдяването на българските села, борбата за оцеляване. Както и борбата за една голяма, чиста и истинска любов. Романът уж е "заключен" във времевата рамка 2006-2010 г., но посредством трима от героите, родени през 1960 г. авторката е отразила основни процеси, характеризиращи обществото ни в годините на Прехода.

*"СПИРАЛАТА НА СМЪРТТА". - Търсите приключенски роман - ето го вашето четиво. Как се стигна дотук, че терорът от началото на 21-ви век се превърна в ежедневие, в част от новините? Кои са виновниците и възможно ли е взрив да бъде заложен даже в първата космическа совалка, запълнена с туристи от десет държави? Къде свършва фантазията и къде започва онази безпощадна реалност, от която трудно ще разграничим кошмарните съновидения? "СПИРАЛАТА НА СМЪРТТА". Стартът е даден за една вълнуваща приказка, която след броени секунди "взривява" мечтите и сърцата на милиони хора по целия свят. Но тя ще промени живота най-вече на онези от избраните да полетят за първи път в открития Космос.

*"МАГИЧЕСКАТА ДУМА" - роман за деца, събрал пленителни случки и приключения на близнаците Виктория и Калоян за една незабравима тяхна година.

*"ПОЛЕТ С НЕВИДИМИ КРИЛЕ" - роман за деца. Главният герой е десетгодишният Васил Манчев, надарен с енергия, въображение и неспокоен търсещ дух. Това е онази възраст, при която често фантазиите се смесват с реалността и става трудно да бъдат отделени.

*"УБИЙСТВА В ЗЛАТНАТА ПОДКОВА" - криминален роман. Тя след четири месеца ще стане на 14 години. Тя е "хиперактивна", според чичо си, родена е за лидер, според майка си и е човек от бъдещето, според баща си. Увлича се по археология, тренира "Таекуон-до", обича да майстори фигурки от глина. И мечтае да създаде ново религиозно учение, с което да обезсмърти името си, както Иисус и Буда. Наказанието да прекара един месец в село Златната подкова й поднася неочаквани срещи с миналото. И с иманярската мафия, готова на всичко, за да разграбва древните богатства на траките. Смъртта надвисва и над нейната, пълна с любопитство и с фантазии глава...

*"УБИЙСТВО С ЦВЕТЕ" - къси разкази. Според редактора Банко П. Банков, "Стъпил в този литературен лабиринт, озадаченият и заинтригуван читател не може да го напусне, докато не затвори последната страница на книгата. Многозначното съдържание на късите разкази, обединени в „Убийство с цвете”, би могло да се синтезира с подзаглавието „Парадоксални разкази”, или „Съвременни притчи”, или „Потайните ъгли на душата”, или „Животът – ринг, животът – сцена”, но в стила на обичания автор на Мечо Пух бихме казали: „Внимавайте, това което е, не е!”. Подлъгващо е дори заглавието, защото насочва очакванията в лирична плоскост, в търсенето на преносен смисъл, а преносното се оказва буквално."

 

 

back

next